Хустська районна рада
Закарпатська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Верховна Рада України прийняла революційне для всієї країни рішення: затвердила у другому читанні законопроєкт 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Дата: 03.06.2021 11:11
Кількість переглядів: 240

297 депутатів сказали своє свідоме «ні» тоннам пластику, який щодня забруднює та отруює наші річки, землю і наші тіла; сказали своє «так» новій екологічній свідомості, позитивним змінам, які принесуть користь вже у короткостроковій перспективі.

Новий закон забороняє використання:

надлегких пластикових пакетів (ідеться про пакети, так звані «маєчки»);

легких пластикових пакетів, товщиною до 50 мкм ( це - стандартний «середній» пакет із супермаркету) ;

оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів (це звичайні полімери, до яких додано хімічні домішки, що пришвидшують окислення та фрагментацію матеріалу під впливом УФ-променів та/або тепла, кисню).

Винятком стануть пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Євросоюз вже давно веде боротьбу з пластиком. У 2015 році вона розпочалася із відмови від пластикових пакетів, а з 2021 року - всі країни ЄС відмовляються від пластикових тарілок, стаканчиків тощо.

Загалом вже 33 країни світу заборонили використання пластикових пакетів. Серед них – Франція, Італія, Румунія, Монголія, Кенія, Мадагаскар, Грузія, Китай.

Закон передбачає заборону розповсюдження пластикових пакетів вказаних вище параметрів в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства з 1 січня 2022 року.

За порушення норм Закону будуть накладати штрафні санкції. Зокрема розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 грн., а повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 грн.

Вважаю, що сьогодні Україна зробила великий крок. Наступні у черзі на заборону – ПЕТ-пляшки,- коментує перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький

Немає опису світлини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь