Хустська районна рада
Закарпатська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Анатолій Полосков ознайомився з оригінальним рукописом Королевського Євангелія

Дата: 07.09.2021 16:12
Кількість переглядів: 134

Голова облдержадміністрації Анатолій Полосков спільно із заступником очільника області Іштваном Петрушкою ознайомилися з оригінальним рукописом Королевського Євангелія 1401 року.

«Унікальний рукопис тим, що містить послання від переписувача Станіслава Граматика, де вказані рік та місце створення книги. Текст написаний церковнослов'янською мовою, але вже з елементами української», – зауважив Анатолій Полосков.

За його словами, Королевське Євангеліє також має особливе оздоблення: 11 заставок, різноманітних за стилем, мотивами та розфарбуванням.

У лютому 1951 р. пам’ятку вдалося віднайти в Мукачівському монастирі, з 1960 р. вона зберігається у Закарпатському краєзнавчому музеї.

Днями краяни та гості області з нагоди святкувань 30-річчя незалежності України та 620-ї річниці пам'ятки могли побачити факсимільне видання, яке використовують для виставок та презентацій.

Також у музеї керівництво облдержадміністрації переглянуло й інші цінні рукописи та стародруки, що зберігаються у спеціальному відділі.

«Нам вкрай важливо берегти такі культурні пам’ятки, адже вони – наша історія, наше багатство. Це унікальні речі, що свідчать про самобутність та ідентифікацію українців, культурні та релігійні традиції закарпатців», — наголосив голова облдержадміністрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь