Хустська районна рада
Закарпатська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

«Доступні ліки»: наскільки закарпатцям доступні послуги у сфері психічного здоров’я

Дата: 10.11.2021 16:56
Кількість переглядів: 111

 


Доступ пацієнтів, зокрема осіб з розладами психіки та поведінки, епілепсією, до лікарських засобів обговорили на брифінгу в Закарпатській ОДА.

З 1 жовтня перелік препаратів за програмою «Доступні ліки» розширили. Тепер реімбурсація також включає лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії.

«Сьогодні у переліку програми «Доступні ліки» – 57 найменувань лікарських засобів за цим напрямом. Вартість 18 з них підлягає повному відшкодуванню, тобто пацієнт може отримати їх в аптеці безкоштовно», – зауважила Ольга Чемет, заступниця директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

За підсумками минулого року в області на обліку перебувало понад 12 тисяч осіб із психічними розладами, неврологічними захворюваннями, епілепсією, депресивними та афективними розладами. Майже половина з них щорічно отримує лікування в стаціонарах. 

«Щоб перебіг хвороби був контрольованим, ці пацієнти потребують пожиттєвого щоденного прийому тих чи тих лікарських засобів. І це дуже хороша підтримка з боку держави саме цій категорії населення», – підкреслила Ольга Чемет.

За її словами, загалом сьогодні програма «Доступні ліки» включає 430 лікарських засобів, 140 із них пацієнти вже отримують безоплатно. Ці препарати можна отримати у 206 аптеках Закарпатті, які уклали угоди з НСЗУ, котра й відшкодовує вартість ліків.

Про те, які ліки увійшли до державної програми реімбурсації та як їх може отримати пацієнт, розповіла Анастасія Кушніревич, заступниця директора з лікувальної роботи Закарпатського обласного медичного центру психічного здоров'я та медицини залежностей.

«Програма включає препарати для лікування шизофренії, шизотопових станів, невротичні, соматоформні розлади, розлади настрою та інші. Щоб скористатися «Доступними ліками», пацієнт повинен сконтактувати з лікуючим лікарем. Якщо такого немає, то варто звернутися в заклад, який має договір із НСЗУ за напрямком амбулаторна допомога, до невролога (за направленням від сімейного лікаря) чи до психіатра (направлення не потрібне). Саме лікуючий лікар складає план лікування, на основі якого видає електронний рецепт, а пацієнту надходить смс із кодом. Далі з рецептом або електронним кодом пацієнт звертається в аптеку, що має угоду з НСЗУ, де йому видадуть препарат за програмою "Доступні ліки"», – зазначила Анастасія Кушніревич.

Тетяна Козак, директорка та головна лікарка Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги повідомила, що завдяки такій системі населення з розладами поведінки, психіки та епілепсії зможе отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою.

«Тепер рецепти можуть виписувати лікарі загальної практики – сімейної медицини. Таким чином, для пацієнта спрощується процедура: профільний фахівець консультує та призначає лікування, а далі уже не потрібно кілька разів відвідувати поліклінічні відділення, оскільки сімейний лікар через електронну систему бачитиме усі записи інших медиків», – зауважила Тетяна Козак.

За її словами, ще однією перевагою є те, що отримати препарати тепер можна у будь-якій аптеці, яка уклала відповідний договір з НСЗУ, – пацієнт не прив’язаний до місця проживання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь