Хустська районна рада
Закарпатська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

У Закарпатті відбудеться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Дата: 23.11.2021 13:24
Кількість переглядів: 133

З метою привернення уваги українців до проблеми насильства щороку протягом 25 листопада – 10 грудня проводять загальнонаціональну акцію «16 днів проти насильства».

Сьогодні за дорученням в. о. голови облдержадміністрації Петра Добромільського на брифінгу в ОДА обговорили, як ця масштабна соціальна ініціатива пройде у Закарпатті.

«Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради того, аби збільшити розуміння, обізнаність про всі форми насильства і про те, як діяти у разі його виникнення», – наголосив Віктор Мацола, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Протягом минулого року кількість звернень з приводу насильства в Україні зросла більш ніж наполовину. 86% з них надійшли від жінок, 12% – від чоловіків та 2% – від дітей.

За словами Віктора Мацоли, протягом 9 місяців 2021 р. до відділів та відділень ГУНП в Закарпатській області надійшло майже 3000 звернень щодо домашнього насильства, що на 22 % більше за аналогічний період у 2019 р.

«В області працюють 12 спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, що надають соціально-психологічну допомогу особам, які постраждали від насильства та/або насильства за ознакою статі. Також цього тижня запрацюють кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства в Ужгороді», – прокоментував директор департаменту соціального захисту населення ОДА.

Директорка Закарпатського обласного центру соціальних служб Ольга Травіна повідомила, що Центр проводить системні навчання для фахівців із соціальної роботи, зокрема з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах через насильство в сім’ї.

«Насильству немає виправдання, домашньому тим більше. Це не сімейна справа, не спосіб виховання, не специфічний вияв любові. Це злочин», – зазначила Ольга Травіна.

Про особливості проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в регіоні розповіла Олександра Мельничук, директорка Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги. За її словами, кампанія передбачає інформаційні акції та флешмоби, вуличні вистави і фотовиставки, онлайн-тренінги та багато інших заходів у різних куточках краю.

За ініціативи МВС України в межах щорічної Акції у партнерстві з Представництвом ООН в Україні 25 листопада одночасно по всій країні стартує масштабна виставка «Річ у тім 2.0». Про це проінформувала старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією в Закарпатській області управління дотримання прав людини Національної поліції України, капітан поліції Тетяна Щерба.

Під час брифінгу йшлося й про роботу органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Старший інспектор відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Закарпатській області Діана Шемет наголосила, що це питання протягом останніх років стало одним із пріоритетних напрямків роботи правоохоронців, котрі щороку активно долучаються до заходів у межах проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Нагадаємо, у вересні 2020 року Президент Володимир Зеленський ухвалив Указ «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству». Тоді ж за ініціативи першої леді Олени Зеленської Україна приєдналася до заснованого країнами Великої Сімки Партнерства Біарріц щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 

Втіленням зобов’язань, які взяла на себе Україна, став запуск урядової гарячої лінії з протидії домашньому насильству – 15-47. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь