Хустська районна рада
Закарпатська область
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Закарпаття приєднується до Всеукраїнської акції проти насильства

Дата: 25.11.2022 18:20
Кількість переглядів: 120

Сьогодні в Україні стартує щорічна кампанія «16 днів проти насильства». До неї долучається й Закарпаття, щоб привернути увагу суспільства до цієї теми і закликати усіх не мовчати. Про проведення акції в регіоні розповіли на брифінгу в ОВА.

«Важливо донести до жителів нашої області проблеми, які стосуються протидії насильству щодо жінок, за ознакою статі, в сім’ї чи в інших проявах», – наголосив директор департаменту соціального захисту населення ОВА Віктор Мацола.

За його словами, тенденція щодо проявів насильства в Україні невтішна. Упродовж 9 місяців цього року кількість звернень громадян збільшилася майже на чверть. Це свідчить, що проблема насильства нікуди не зникла, але люди краще обізнані про те, куди і в який спосіб вони можуть звернутися за допомогою, яку підтримку від держави, громадськості й правоохоронних органів вони можуть отримати.

Кількість випадків насильства у країні від початку війни також зросла. Так, лише за перші три місяці повномасштабної агресії РФ на гарячу лінію ГО «Ла Страда-Україна» надійшло більш ніж 5300 звернень щодо домашнього насильства.

Віктор Мацола зауважив, що наша країна долучається до світових процесів, удосконалює законодавчу базу. Йдеться, зокрема, про дію відповідних державних та обласних програм, ратифікацію Стамбульської конвенції, за якою міжнародні експерти отримали доступ до моніторингу цієї ситуації, тощо.

Заступник начальника управління превентивної діяльності головного управління Національної поліції в Закарпатській області Іван Трофіл підкреслив, що сьогодні суспільство, на жаль, не завжди усвідомлює наслідки замовчування цієї проблеми, не розуміючи, що домашнє насильство – це не лише локальний конфлікт сім’ї, а й негативний вплив на розвиток дитини в суспільстві, ставлення кожного з членів сім’ї до оточуючих.

«Цього року на "102" надійшло 7712 повідомлень про вчинення домашнього насильства. Правоохоронці склали 3085 протоколів, відкрили 138 кримінальних проваджень та винесли 780 термінових заборонених приписів. Крім цього, на території Ужгорода й Мукачева діють спеціальні сектори щодо протидії домашньому насильству, фахівці яких пройшли відповідні курси й займаються лише реагуванням на повідомлення про домашнє насильство. Вони співпрацюють із соцпрацівниками, психологами та громадськими організаціями», – прокоментував Іван Трофіл.

Своєю чергою директорка Закарпатського обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександра Мельничук розповіла про заходи ( .docx , 23.70 Кб ), які пройдуть в області в межах акції «16 днів проти насильства». За її словами, краяни зможуть відвідати виставки «Річ у тім» та «Річ у тім 2.0», експонатами яких стануть предмети, пов'язані з домашнім насильством. У межах кампанії заплановані перформанси, тематичні тренінги для учнів старших класів, поширення роздаткових матеріалів та роликів у соцмережах.

«Акція припала на цей важкий період для всієї країни. До домашнього й сексуального насильства зараз додалося й сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом. Це важка тема для людей, ті, кому довелося пережити це, не завжди йдуть на контакт і не готові розповідати про це», – зазначила Тетяна Щерба, старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією в Закарпатській області управління дотримання прав людини Національної поліції України, капітан поліції.

Також спікерка розповіла алгоритм дій правоохоронців у разі отримання повідомлень про можливі випадки домашнього насильства, нагадала, як постраждала особа може отримати безоплатну правову допомогу, механізми запобігання і протидії насильству та інше.

Акція «16 днів проти насильства», що триває у період з 25 листопада до 10 грудня, – це ще одна нагода нагадати усім, що важливо не замовчувати випадки будь-яких проявів насильства.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь